Türkiye Barolar Birliği’nin Stajyer Avukat Sorunsalı

Türkiye Barolar Birliği’nin Stajyer Avukat Sorunsalı

Geçen günlerde gündeme gelen ve hukuk camiasında çokça eleştiriye maruz kalmış olan avukatlık kanunu taslağıyla alakalı çok şeyler konuşulmuştu. Çekince koyulan maddeler, desteklenen maddeler, iyi olacak denilen yerler, hala değişmeyen bölümler vesaire derken, Türkiye Barolar Birliği 17.06.2014’te aniden staj yönetmeliği yayımladı. Açıkçası sağ gösterip sol vurdu, şöyle ki; kanun taslağında konuşulan; “staj süresinin 2 yıl olması ve şuan okumakta olan öğrenciler hariç tutulmak kaydıyla avukatlık staj sınavı getirilmesi” konularına hiç değinmeden, geçiş hükmüyle; “Bu yönetmelik hükümleri,  yürürlük tarihinden itibaren altı ay içinde (altıncı ayın son günü dâhil) staja başvuranlar ile staj yapmakta olanlar hakkında uygulanmaz.” dedi.

Gelelim konunun yazı yazdıran bölümüne.

Avukatlık kanun taslağında da stajyer avukatların ücret almamaları konusunda çekince koyan TBB ile ilgili “sen stajyer avukatsın ücret neyine” adlı bir yazı yazmıştım, bu konuya tekrar değinmeyeceğim. Taslakta çekince koyulan 3-5 maddeden birini oluşturuyordu stajyer avukatların özlük haklarında var olmasını istediği ücret mevzusu, şuan ki durumda ne yazık ki yok.

Staj Yönetmeliği’ndeki değişiklikle bizleri şaşırtan TBB aslında stajyer avukatlarla olan sorunlarını tazelemiş oldu. Çünkü yönetmeliğe koyulan geçiş hükmü, 6 aylık bir dilimi kapsıyor. Yani TBB, 17.06.2014’ten 17.12.2014’e kadar stajı başlattın başlattın başlatamazsan sınava tabisin diyor. Daha önce taslakta belirtilen geçiş hükmünden farklı olarak sınırının daha uzun çizilmesi şüphesiz herkesin hem fikir olacağı bir konuydu. Bu zamanlarda bütünleme sınavına girecek olan son sınıf öğrencileri için aslında her sınav geçme endişesinin yanında gelecek sene gireceği sınavı da düşünmeye sevk etmeye ediyor.

Avukatlık Sınavı Gelmeli (Mi?)

Bu konuda sosyal medya araçlarıyla özellikle öğrenciler veryansın etmekten geri durmuyor ne yazık ki okurken böyle bir duymak onlar için de hoş karşılanmadı, yani sadece stajına devam eden avukatlar değil gelecekteki stajyer avukatlar için de önlem alındı. Bütün bunlar yanında şahsi kanaatimdir ki; avukatlık sınavı gelmelidir, ne yazık ki gelmesi gerekmiştir. Su gibi açılan ve önü alınamayan hukuk fakültelerinden mezun olan gelecekteki meslektaşların niteliği ve mesleki saygı açısından bu durum gerekmiştir. Tabi denebilir ki sınav sistemi neyi sağlayacak –ki güvenirliliği (!) konusunda sıkça sıkıntı yaşadığımız ÖSYM aracılığı da bu sınavın mezun öğrenciler gözünde nereye oturacağı büyük bir tartışma.

Mevcut kanun avukatlık stajı öngörmüyorken bunun yönetmelik aracılığıyla düzenlenmesi de iptal davasına konu olacak gibi duruyor, bizim bildiğimiz kanun çıkar ardından yönetmelik gelir şeklinde ancak burada tümdengelim metodu uygulandıysa saygı duyarız. Avukatlık sınavından 70 alamayan yani sınavı geçemeyen kişiler tam olarak hangi mesleği icra edecek bu da yönetmelikte ne yazık ki düzenlenmemiş.

Efektif olmaktan uzak, daha çok bir zorlama içeren bu yönetmelik ne yazık ki kimseyi memnun etmiş gibi görünmüyor, stajyer avukatlar her gelişmeye hazır bekliyor olacak, umarım.

No Comments

Yorum Yap

Please enter a message.
Please enter your name.
Please enter a valid e-mail address.